Promotere

Oral helse og snusbruk

Hvordan påvirker snus munnhelsen din?

Det finnes få epidemiologiske studier på sår og skader (lesjoner) i munnslimhinne og tilsvarende få studier som belyser effekten av snusbruk på slimhinner. Dette på tross av at bruken av snus øker kraftig, særlig i den yngre delen av befolkningen.  

I HUNT4 Tannhelse er det systematisk innhentet opplysninger om slimhinnelesjoner og om kliniske funn ved snusbruk. I tillegg er det samlet inn spyttprøve for kartlegging av bakterier i munnen (oralt mikrobiom). Med grunnlag i disse dataene vil vi beskrive forekomsten av slimhinnelesjoner i den voksne befolkningen. Videre vil vi kartlegge kliniske funn og eventuelle endringer i oralt mikrobiom hos snusbrukere, for å vurdere hvilke effekter snusbruk har på oral helse. Dette vil gi viktig kunnskap i et folkehelseperspektiv, med hensyn til forebygging mot bruk av snus.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Thomas Klimowicz
Tannlegespesialist (oral kirurgi og oral medisin) og phd-kandidat
Epost

For mer informasjon

Oral helse i et helhetlig helse- og sykdomsperspektiv